Henna Aho
Henna Aho (s 1977, Turku) tunnetaan suurikokoisista — kudontaa, maalia ja arkisia esineitä yhdistelevistä — maalauksellisista rakennelmista. Hänen teoksensa muotoutuvat kuvataiteen, kansantaiteen ja muotoilun vuoropuhelussa. Töiden inspiraatio nousee jokaipäiväisestä elämästä, äitinä olosta, taiteilijijuudesta sekä ajallistuvan kehon kanssa elämisestä. Taiteen kautta Aho paneutuu kysymyksiin maalaustaiteen laajentuneesta kentästä, esinepohjaisista konstruktioista in situ -installaatioihin, suomalaisten perinteisistä kudontatekniikoista uuteen materialistiseen filosofiaan.
Aho on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Kuvataideakatemiassa ja taiteen maisterin tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on osallistunut useisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin, mm. Salon ACME (Mexico City MEX, 2024), TM Galleria (Helsinki FI, 2024), Galleri F15 (Moss NO, 2024) ja Forum Box (Helsinki FI, 2022). Ahon teoksia on mm. Saastamoisen säätiön, HAM Helsingin taidemuseon, Oulun taidemuseon, ja valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa. Hän on työskennellyt pitkäjänteisesti Suomen kulttuurirahaston (2025-27) ja Koneen säätiön (2023-24) tuella. Kuluneiden vuosien työskentelyyn kuuluvat residenssijaksot Yhdysvalloissa; Yaddo (Saratoga Springs NY, USA, 2025) sekä Vermont Studio Center (Johnson VT, USA). Aho on valittu Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatiksi vuosille 2024-26.
Roy Aurinko
Roy Aurinko on vuonna 1972 syntynyt kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Heinolassa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi 2007 ja toiminut kuvataiteilijana vuodesta 2013 lähtien.
Aurinko työskentelee öljy-liitu-sementti -sekatekniikalla yhdistäen maalaamiseen piirtämisen. Hänelle on tärkeää että työskentelyn jälki ja materiaalin tuntu ovat läsnä teoksissa.
Joku viisas on sanonut että musiikkia on hiljaisuus nuottien välissä, ja Aurinko suhtautuu maalaamiseen samalla tavoin: vaikka maalaustapa on ruuhkainen ja kiihkeä, sen perusta rakentuu hiljaiselle, tyhjälle pinnalle.
Aurinko kokee maalaustensa olevan ensisijaisesti (uus)ekspressiivisiä ja toissijaisesti abstrakteja vaikka hän operoikin puhtaan ei-esittävän maalauksen parissa. Hänen teoksissaan on kyse katsomisen tavoista ja omakohtaisuudesta: kuinka henkilökohtaiset muistot ja kokemukset kanavoituvat elinympäristöstä ja historiasta kumpuavien aiheiden käsittelyyn.
Roy Auringon teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa, joista tuoreimpana yksityisnäyttely Salzburgissa sekä yhteisnäyttely Soulissa.
Kuva © Miia Rinne
Kuva: Miia Rinne
Eeva-Leena Eklund
Eeva-Leena Eklund on keräilijäluonne, jonka taide kumpuaa arjesta, havainnoista ja vuosien varrella kerrostuneista kokoelmista. Hänen tavassaan innostua, kiintyä ja välittää ei ole kyynisyyttä tai laskelmointia, ja tässä ajassa se tuntuu raikkaalta, jopa uhmakkaalta. Eklund poimii, valikoi ja järjestelee pieniä, arkisia asioita, jonkun muun hylkäämiä esineitä ja vakavuutta pakenevia aiheita. Niiden pariin hän palaa maalauksissaan ja valokuvissaan uudelleen ja uudelleen.
Eeva-Leena Eklund (s.1972, Pori) asuu ja työskentelee Helsingissä. Viime vuosina hänen yksityisnäyttelyitään on nähty esimerkiksi Galerie Anhavassa(2023), Monitoimitila_O:ssa (2022) ja EMMA Espoon modernin taiteen museossa (2020). Lisäksi hänen teoksiaan on ollut esilläryhmänäyttelyissä muun muassa Helsingin ja Turun taidemuseoissa. Eklundin töitä on hankittu lukuisiin merkittäviin kotimaisiin kokoelmiin.
Paula Kasu
Paula Kasurinen on helsinkiläinen muotoilija ja modisti, joka luo kolmiulotteisia, veistoksellisia teoksia, päähineitä. Hänen työnsä tavoitteena on vaalia suomalaista modistintyön perinnettä ja tuoda siihen jotakin uutta.
Hän nauttii leikillisten, sievien ja jopa vinksahtaneiden muotojen yhdistämisestä sekä materiaalien mahdollisuuksista. Hän pyrkii luomaan teoksia, jotka sykähdyttävät niin katsojaa kuin käyttäjää.
Jokainen päähine on käsintehty perinteisiä modistintekniikoita käyttäen; pohjat tukitetaan käsin puisten hattutukkien päälle ja jokainen yksityiskohta muotoillaan huolella, yhdistellen perinteisiä menetelmiä moderneihin muotoihin.
Hanna-Kaisa Korolainen
Hanna-Kaisa Korolainen (TaT) on taiteilija ja muotoilija, joka työskentelee tekstiilin, keramiikan ja lasin parissa.
Korolaisen teoksia on ollut esillä laajasti Suomessa, kuten EMMAssa, Designmuseossa, Suomen Käsityön museossa, Pohjanmaan museossa ja Lokal-galleriassa. Kansainvälisesti hänen töitään on nähty mm. Pariisin Comfort Mental -galleriassa ja Suomen Ranskan instituutissa, Berliinin Snow Galleryssa, Schloss Holleneggissa Itävallassa, Milanon Designviikoilla sekä Collectible-messuilla Brysselissä.
Häntä edustavat Galleria Lokal Helsingissä ja Studio Tashtego New Yorkissa. Hän toteuttaa myös suuria tilausteoksia – parhaillaan työn alla on 28 m²:n kokoinen Pink Harmony ryijy Virgil Abloh’n säätiölle Chicagoon.
Korolaisen teoksia kuuluu julkisiin kokoelmiin, kuten Kansallisgalleriaan, Taidehalliin ja Designmuseoon sekä yksityisiin kokoelmiin Euroopassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Arabiemiraateissa. Hänelle on myönnetty muun muassa Auno ja Mauri Riutun säätiön palkinto sekä ICMA Award of Excellence -palkinto ja hänen ryijynsä on palkittu New Yorkin Textile Month –tapahtumassa.
Kuva: Iiri Poteri
Emma Luukkala (s.1992) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, joka käyttää öljymaalauksen materiaaleja monipuolisesti yhdistellen litteitä väripintoja reliefimäisiin yksityiskohtiin. Teoksissaan hän pyrkii tavoittamaan arjen sotkujen keskellä piilottelevaa merkityksellisyyttä.
Luukkalan viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet tm-galleriassa Helsingissä 2023, Mältinrannan Studiossa Tampereella 2023 ja Jyväskylän Taidemuseossa 2021, joiden lisäksi hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla, mm. Galleria Anhavassa Helsingissä ja Gallery Atletikassa Vilnassa Liettuassa. Luukkalan teoksia löytyy Kiasman, Valtion taideteostoimikunnan, Wihurin rahaston, HUS:n sekä Saastamoisen Säätiön kokoelmista.
Luukkala valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2020, jossa hän on sittemmin myös opettanut maalauksen materiaalioppia. Tällä hetkellä hän työstää seuraavaa yksityisnäyttelyään, joka avautuu syyskuussa 2025 Helsingin HAM-galleriassa.
Emma Luukkala
Kuva: Tero Jussila
Kim Somervuori
Kim Somervuoren (1975). Teoksissa graffitien ja korkeataiteen traditiot kohtaavat konkreettisesti.
Erilaisten kulttuuristen viittausten yhdistely Tekee Somervuoren teoksista moni-ilmeisiä ja yllätyksellisiä. Teos voi olla seinämaalaus, kolmiulotteinen objekti, installaatio tai perinteisen taulumaalauksen logiikkaa ainakin näennäisesti muistuttava asia. Hänelle on taiteilijana keskeisempää tutkia erilaisten maisemien, niin kaupunkien kuin sisätilojenkin muutoksia.
Santeri Mortti
Santeri Mortti (s.1993) on muotoilija, joka on erikoistunut veistoksellisiin puuhuonekaluihin ja -sisustusesineisiin. Hänen työskentelynsä lähtee materiaaleista ja perinteisistä kädentaidoista. Projektit kehittyvät tekemisen aikana ja niissä on tilaa sattumille. Hänelle on tärkeää, että töissä pieteetti yhdistyy huumoriin. Santeri valmistaa yksittäisiä, ainutlaatuisia kalusteita käyttötarpeeseen ja pyrkii aina ylittämään teknisen osaamisensa.
Santeri valmistui Aalto Yliopiston muotoilun laitokselta vuonna 2021.
Jalkanen & Keskipomppu
Jalkanen & Keski-Pomppu on Piia Jalkasen ja Päivi Keski-Pompun muodostama suunnittelijakaksikko. He työskentelevät taiteen ja muotoilun rajapinnassa, pääsääntöisesti esineiden ja veistosten, sekä huonekalujen ja sitä ympäröivän sisustusarkkitehtuurin parissa.
Suomalaisen saven parissa työskentely pohjautuu heille varsin tärkeään käsityö- ja materiaalipohjaiseen suunnitteluprosessiin. Soil-valaisinsarja on heidän ensimmäinen yhteinen projektinsa, joka sai alkunsa tammikuussa 2024. Soil-valaisinsarja koostuu uniikeista käsinrakennetuista valaisimista, jonka lasiosat on tehty yhteistyössä lasinpuhaltaja Antti Torstenssonin kanssa.